Waar op letten bij het kopen van een messenset?

W

Elke professional, amateurkok of hobbykok heeft zijn eigen manier van koken, maar er zijn vele dingen waar een chef van ieder niveau op moet letten. Eén van die dingen waar op gelet moet worden is een messenset. Je hebt natuurlijk helemaal niets aan een bot mes als je lekker groenten of vlees wilt snijden. Maar waar moet je nou eigenlijk allemaal op letten?

Duurzaamheid

Als je graag kookt wil je natuurlijk dat je mes zo lang mogelijk meegaat. Hier is een handig trucje voor! Kijk naar de hardheid van het staal van een mes. Dit wordt gemeten op de schaal van Rockwell Scale of Hardness, part C (HRC). Hoe hoger dit getal, des te langer dat je mes scherp blijft en des te langer hij natuurlijk mee gaat. Echter, hoe hoger de hardheid, hoe brozer het mes wordt. Zo kan een keramisch mesje al snel afbrokkelen, omdat deze een HRC van wel 70 heeft. Verder is het aangeraden om messen met de hand af te wassen en deze in een messenblok te steken, om de levensduur van messensets te verhogen!

Het handvat

Hierbij moet je op verschillende elementen letten. Zo kun je naar de constructie kijken. Als je je mes echt in de vaatwasser wilt doen, is het verstandig om een kunststof handvat of een rvs handvat te kiezen. Een houten handvat is namelijk niet geschikt voor in de vaatwasser. Maar zoals eerder gezegd, het wordt aangeraden om je mes met de hand af te wassen. Ook kan je naar verschillende kleuren van het handvat kijken om kruisbesmetting tussen verschillende ingrediënten te voorkomen. Zo weet je altijd wat je moet snijden met welk mes, hoe handig is dat!