Transportbanden voor groente & fruitverwerking

T

Elke niche binnen de voedingsmiddelenindustrie heeft een eigen manier waarop de producten verwerkt dienen te worden. Dus ook voor groente en fruit. Van Trier gaat in dit artikel voornamelijk in op het transporteren van deze oogst met een (mobiele) transportband. Want hoe ziet dit proces er nu precies uit en wat zijn hierbij de belangrijkste aandachtspunten in dit proces.

Hoe ziet het verwerkingsproces eruit?

In deze branche zal het eindproduct altijd in potjes of blikjes worden verwerkt. Alvorens dat deze hier komen moeten deze ook naar de juiste plaats worden getransporteerd. Hier wordt vaak ook al gebruik gemaakt van een transportband, maar dan een mobiele transportband.  De groente en fruit die geoogst zijn worden vervolgens ingevroren of geblancheerd in speciale potten of blikken. Hierdoor is het direct klaar voor consumptie. Hierbij wordt dus voornamelijk gebruik gemaakt van transportbanden en deze moet tevens voldoen aan bepaalde voorwaarden. 

Aandachtspunten bij het verwerken van groente en fruit

Bij het verwerken van fruit of groente kan het voorkomen dat de transportband zelf wordt vervuild door een grote hoeveelheid zetmeel of dat de band gaat verkleuring doordat zich caroteen op het oppervlak van de transportband nestelt. Voor groente en fruit is het belangrijk dat het vervoerd wordt op goed gereinigde en niet snel verkleurde transportbanden. Kortom regelmatig onderhoud aan de transportband is belangrijk om te voldoen aan de hygiëne en voedselveiligheid van groente en fruit.

De aanvoer van de vers producten

Zoals al eerder aangegeven is de aanvoer van buiten ook een belangrijk onderdeel alvorens de producten in de potjes en blikjes terecht zullen komen. Hier wordt dan vaak dus al gebruik gemaakt van transportbanden, maar dan vaak mobiele transportbanden. Deze transportbanden kunnen eigenlijk overal worden geplaatst en de band zelf is voornamelijk gemaakt van rubber of kunststof. Deze oogst wordt vervolgens naar speciale stortbakken overgebracht welke vervolgens weer vervoerd kunnen worden naar het volgende transportbandsysteem. Hier wordt de oogst vervolgens gewassen en geïnspecteerd alvorens ze worden ingepakt en verwerkt.