Wat betekent een garantie voor u?

W

Definitie van een garantie

Wat is een garantie nou precies? Er zijn twee soorten garanties, namelijk fabrieksgaranties en wettelijke garanties. Fabrieksgaranties zijn de garanties die een bedrijf stelt aan het product dat wordt verkocht, om zo goed achter de kwaliteit van hun producten te staan en de klanten zekerheid te bieden. Daarnaast zijn wettelijke garanties, de garanties die achter elk product staan. Hoewel, deze garanties zijn een stuk minder streng en kun je minder vaak beroep op doen, aangezien deze slechts gelden wanneer het bedrijf hun productbeloften helemaal niet na komen.

Wanneer geldt mijn garantie?

Een garantie geldt slechts als een product kapotgaat terwijl de gebruiker hier niets aan kon doen. Denk bijvoorbeeld aan een computer die na twee weken foutmeldingen geeft bij het opstarten, zonder dat er iets met de pc is gebeurd. Dan valt dit onder de garantie en vergoedt het bedrijf de kosten, vervangen ze het product of repareren ze het product, indien er een garantie door het bedrijf werd gegeven voor dit product. Vaak is het voor bedrijven essentieel om een goede reputatie te behouden en gaan zij nooit in discussie met de klant of een productfout onder de garantie valt. Dan zullen ze de garantie toe passen. Uiteraard komen hier vaak fraudes voor aangezien er in veel gevallen geen bewijs is hoe het defect is ontstaan.

Typische producten met garantie

Veel producten hebben een garantie vanuit het bedrijf die ze fabriceert of verkoopt, voornamelijk de grotere bedrijven. Grotere bedrijven hebben namelijk meer profijt bij een sterke reputatie dan een kleine organisatie. Een goed voorbeeld van producten die onder garantie vallen, zijn computers, koelkasten, een schoonloopmat op maat en wasmachines ect.

Dit zijn voorbeelden van een fabrieksgarantie. Hoewel, een wettelijke garantie is bij elk product van toepassing. Het komt vaak voor dat complexere en algemeen prijzigere producten duurder zijn om op maat te laten maken, aangezien er dan aan meer wensen van de klant moeten worden voldaan en er een hogere kwaliteit van werk plaats zal moeten vinden om het product te maken.