Wat is een payment gateway en hoe werkt het?

W

Een betalingsgateway is een softwaretoepassing die betalingsdienstaanbieders gebruiken om betalingen te verwerken voor online aankopen die afkomstig zijn van de website van een handelaar. Het fungeert als een interface tussen de website van de handelaar en een bank voor het verwerken van betalingen die bekend staat als acquirer. Over het algemeen kan een gateway worden gebruikt voor vele soorten betaalmethoden vaak met een betaallink, maar voor dit artikel zullen we ons alleen richten op online creditcardbetalingen.

Payment gateway bij creditcard betalingen

De gateway codeert gevoelige creditcardgegevens om ervoor te zorgen dat informatie veilig wordt doorgegeven tussen de klant, de handelaar en de overnemende bank. Wanneer een klant een product of dienst koopt op een website die is verbonden met een betalingsgateway, voert de gateway een verscheidenheid aan taken uit om de transactie te verwerken.

Nadat de klant zijn bestelling op de website van de verkoper heeft geplaatst, kiest hij ervoor om af te rekenen of te betalen en wordt hij vervolgens doorgestuurd naar een betaalpagina om zijn creditcardgegevens in te voeren. Als de handelaar volledig voldoet aan de nodige beveiligingsstandaarden, kan de betaalpagina worden gegenereerd op de servers van de handelaar en kan de winkelwageninformatie worden verzameld en op een veilige manier worden doorgegeven aan de betalingsapplicatie.

De betalingspagina kan ook worden gegenereerd door de betalingsgateway-applicatie zelf en daar kan informatie worden verzameld. Hoe dan ook, de kaart- en transactiegegevens worden verzameld en opgeslagen op het beveiligde oppervlak van de betalingsgateway.

Van daaruit verwerkt de betalingsgateway de transactie en stuurt alle informatie naar de uitgevende bank voor goedkeuring via de acquirer en het relevante kaartschema. Nadat de betaling door de kaartschema’s is bevestigd, stuurt de betalingsgateway de goedgekeurde transactie terug naar de website van de verkoper en informeert de verkoper de klant dat de aankoop met succes is voltooid.

Natuurlijk voert de betalingsgateway ook veel andere taken uit, maar als het gaat om creditcardbetalingen, zijn dit de belangrijkste stappen voor het verwerken van een transactie.

Belangrijke features

Hier zijn enkele van de belangrijkste functies. Een betalingsgateway is de meest gebruikelijke manier voor een handelaar om verbinding te maken met het betalingssysteem. Alleen de grootste handelaren kunnen rechtstreeks verbinding maken met een overnemende bank. Gateway transactiekosten zijn erg klein in vergelijking met de voordelen die ze bieden om een ​​handelaar te helpen verbinding te maken met een acquirer, hun bedrijf te beheren en de risico’s te beheersen die gepaard gaan met het accepteren van online betalingen.

Een goede betalingsgateway biedt de verkoper vele aanpasbare rapportage-opties, die de verkoper helpen zijn bedrijf te beheren. Een goede betalingsgateway zal worden verbonden en in staat zijn om veel verschillende betalingsmethoden te verwerken die nog niet door de handelaar worden aangeboden.